HTML

Magyar Műsor

magyarmusor@gmail.com

Friss topikok

Rákosi-Orbán mix a Washington Postban

2011.10.24. 14:30 Magyar Műsor

A külföldi híroldalak precíz és tömör, de a hazai közszolgálati sajtóhoz képest mégis szinte már terjengős összefoglalását adják a Milla október 23-i tüntetésén történteknek. A beszámolók mindegyike több tízezres tömegről beszél és röviden rámutat a Nem tetszik a rendszer! szlogent kiváltó kormányzati intézkedésekre, a Fidesz sokat bírált törvényhozási eljárására is.

A Reuters beszámolójában idézi Juhász Pétert, a tüntetés szóvivőjét, aki szerint 55 év után újra itt van az ideje annak, hogy kiálljunk a jogainkért és a demokráciáért. A lap idézi Papp Réka Kingát, a Hallgatói Hálózat felszólalóját is, aki szerint a társadalom passzivitása vezetett a Fidesz kétharmadához, senki nem volt képes alternatívát kínálni a Fidesszel szemben, beszédét azzal zárta, hogy ennek jött el most az ideje. Az összefoglaló egy rövid utalás erejéig kitér arra is, hogy a közvéleménykutatások alapján a Fidesz több mint egymillió szavazóját veszítette el a tavalyi választások óta, mely tényt megmagyarázandó pár mondatban össze is foglalják a kormányzó párt legnagyobb viharokat kiváltó döntéseit.

A Bloomberg Businessweek összefoglalója külön hangsúlyozza, hogy a rendezvény mögött egy civil polgárok által életre hívott Facebook-csoport áll, mely kezdetben a sajtószabadság megóvása érdekében jött létre, és a megszólalok közül szintén Juhász Pétert idézi, aki beszédében rámutatott arra, hogyan vezettek a kormány antidemokratikus és méltánytalan intézkedései egy antidemokratikus és méltánytalan rendszerhez, mellyel szemben most fel kell lépnie a civil társadalomnak.

Az AP beszámolója (melyet aztán a Washington Post és a Huffington Post is átvett a kormányellenes tüntetésekről jól ismert, Rákosi és Orbán arcát összemixelő  fényképpel együtt) Dénes Balázsnak, a TASZ vezetőjének felszólalásából emel ki részleteket, többek között azt a momentumot, amikor Dénes a jelenlegi ellenzéki pártok gyengeségét is azon okok közé sorolta, melyek Magyarország demokratikus berendezkedésének leépítéséhez vezettek. Ezen beszámolók egy rövid utalás erejéig említik a rendezvény végén bejelentett alternatív köztársasági elnök megválasztásának ötletét is.

A többi laphoz képest jóval alaposabb összefoglalóval jelentkezett viszont a The Economist. Emlékezés 1956-ra: Akiknek nem tetszik a rendszer című összeállításukban részletesebben foglalják össze mind a tüntetést kiváltó politikai előzményeket, mind pedig az ott elhangzottakat, figyelmeztetve arra a tényre, hogy a tüntetésen megjelentek közül sokan kiábrándultak a pártpolitikából, így a formálódó civil mozgalmak sokuk támogatását elveszíthetik, ha a párttá válás irányába indulnak el. Beszámolójukban a helyzet felvázolása mellett pár bekezdés erejéig az Új Színház igazgatói pályázata körül kialakult helyzet összefoglalója is helyet kap, kiemelve azt, hogy hiába a nagy erejű civil tiltakozás, a város vezetése nem figyel oda a szélsőjobb újabb térnyerése miatt kritikus hangokra. 

5 komment · 2 trackback

Címkék: Egymillióan a magyar sajtószabadságért

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarmusor.blog.hu/api/trackback/id/tr113326362

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Videóinterjú a tüntetés szóvivőjével, Juhász Péterrel 2011.10.26. 13:19:18

Miután Juhász Péter a színpadról megkérdezte a rendezvényen résztvevő harmincezer, ja nem…százezer, ja nem… hetvenezer, szóval sok embertől, nekik tetszik-e a rendszer, mi nekünk személyesen is sikerült megérdeklődnünk a szóvivőtől, miért nem tetszik n...

Trackback: Videóinterjú a tüntetés szóvivőjével, Juhász Péterrel 2011.10.26. 13:19:18

Miután Juhász Péter a színpadról megkérdezte a rendezvényen résztvevő harmincezer, ja nem…százezer, ja nem… hetvenezer, szóval sok embertől, nekik tetszik-e a rendszer, mi nekünk személyesen is sikerült megérdeklődnünk a szóvivőtől, miért nem tetszik n...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sátán meg a Jocó 2011.10.24. 19:54:45

Megemlítették Juhász és Dénes drogos múltját/jelenét is ezek a hazánkról mindig csakis az igazat, a színtiszta igazat tudósító, mértékadó, blablabla lapok? :)

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.10.24. 21:20:19

@Sátán meg a Jocó: szerintem a polkorrektség jegyében, Orbán drogos múltját sem említették meg.

ineralisi · http://degzfigyelo.blog.hu 2011.10.25. 21:26:25

@Sátán meg a Jocó: nem hinném, hogy a te szinteden mozognak azok a blablabla-lapok..

Sátán meg a Jocó 2011.10.27. 15:58:06

@mcs: esetleg mesélj róla :)

Dénes Balázs kemény-drogfüggő volt, Juhász (a szóviv) pedig a Kendermag Egyesület alelnöke.

Orbán kb. milyen szinten áll hozzájuk képest ebből a szempontból? :)
süti beállítások módosítása