HTML

Magyar Műsor

magyarmusor@gmail.com

Friss topikok

A Fideszen belül nem téma az egymilliós tüntetés

2011.10.24. 11:47 Magyar Műsor

Idén október 23-án a kormány egyetlen látványos manővere az éppen öt évvel korábbi Gyurcsány_ellenes_tüntetők vs rendőrség botrány sulykolása volt. A Kossuth rádió délutáni híreiből kimaradtak az ellenzéki tüntetések, előtte egy órás adásidő jutott "A jogállam próbája - 2006. október 23." című műsorra. A politikai kiegyensúlyozottságot mindig is patikamérlegen kidekázó Magyar Műsor az egykori véres összecsapások egyetlen politikus áldozatát, Révész Máriuszt kérdezte a Milláról.

MM Mekkora súlya van a mai magyar közéletben olyan civil kezdeményezéseknek mint az Egymillióan a sajtószabadságért csoport?

Alapvetően fontos lenne, hogy a civil szervezetek súlya növekedjen. Ez a csoport egyértelműen politikai alapon szerveződik, pártpolitikai terepen eldőlő kérdésekkel foglalkozik. Amiben egyébként nem látok semmi kivetnivalót. Kérdés viszont, hogy hosszú távon tekinthető-e civil szervezetnek egy ilyen alapvetően pártpolitikai ügyekkel foglalkozó kezdeményezés. Szerintem most még a csoport tagjai se tudják erre a választ.

MM Mindenesetre már másodszor vittek ki az utcára több tízezer embert. Mit gondol, minek köszönhetik a sikerüket?

A legfontosabb ok, hogy olyan rossz állapotban vannak az ellenzéki pártok, hogy civil szervezetek veszik át a szerepüket. Kicsit vicces persze, hogy a sajtószabadságért tüntetnek. Nézzék meg a Népszabadságot, a Népszavát, a 168 órát, a stop.hu-t vagy az ATV-t esetleg hallgassák meg Bolgár Györgyöt és ítéljék meg, hogy korlátozza-e bárki vagy bármi ma Magyarországon a sajtó szabadságát. De szerintem már kezdetben sem a sajtószabadság védelme volt az egyetlen céljuk, amivel egyébként nincs is semmi gond. Leginkább azt kell majd eldönteniük, hogy megpróbálnak-e betörni az ellenzék gyengesége miatt keletkezett űrbe.

MM Leválthatják a kormányt?
 
Hosszabb távon akár ez is lehet reális célkitűzésük, de ehhez vagy párttá kell szerveződniük vagy egy már meglévő párt mögé kell beállniuk.
 
MM A Fidesz vezető politikusai között szóba kerülnek bármilyen formában ezek a tömegtüntetések vagy a facebook-csoport?
 
Én még egyetlen Fidesz-vezetővel vagy képviselővel sem beszéltem róluk és meggyőződésem, hogy kormányszinten sem téma.
 
MM És minek kéne történnie ahhoz, hogy a kormány vagy a Fidesz vezetői a tiltakozásokban már a hatalmukat fenyegető veszélyt lássák?
 
Ez csak akkor történne meg, ha radikálisan megváltoznának a politikai erőviszonyok. Tényleg el szeretném kerülni a nagyképűség látszatát, de a közvélemény-kutatások szerint a Fidesz most is nagyjából kétharmados többséget szerezne a parlamentben. Ezt alátámasztják az időközi választások eredményei is. Ezért rövid távon nincs okunk aggodalomra.

1 komment

Címkék: Fidesz Egymillióan a magyar sajtószabadságért Révész Máriusz

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarmusor.blog.hu/api/trackback/id/tr493325934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Peripetia 2011.10.25. 11:16:06

Politikusnak ismérve, hogy akkor is hülyeségeket beszél, amikor már a nyakán a kötél. Ezen rövidlátást szemüveggel nem lehet javítani...
süti beállítások módosítása