HTML

Magyar Műsor

magyarmusor@gmail.com

Friss topikok

A Navracsics-alku ellenére tüntetnek a hallgatók

2011.10.27. 13:22 Magyar Műsor

Nagyszabású demonstrációt tart csütörtök délután a készülő felsőoktatási törvény ellen a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK), annak ellenére, hogy előző nap állítólag remek egyeztetést tartottak Navracsics Tiborral.  Úgy túnik, hogy a HÖOK vezetői egyelőre csak a saját pozícióikat tudták megvédeni.

A készülő törvénytervezetből május óta folyamatosan szivárgó részletek többek között a kormány szerepének jelentős növelését, az államilag finanszírozott keretszámok radikális megvágását, az EU szabályozásával egyébként nehezen összeegyeztethető röghöz kötést, valamint egy megnövelt hitelkeretű új diákhitel ötletét tartalmazták. Utóbbi a várhatóan jelentősen csökkenő ingyenes felsőoktatási helyeket ellensúlyozná, ami további nehezen megoldható kommunikációs feladatot jelenthet az utóbbi időben masszív adósság-ellenes retorikát folytató kormánynak.

Navracsics vs Hoffmann Rózsa

Az érdemi társadalmi vita elmaradását a kormány azzal magyarázta, hogy a "véletlenül kiszivárgott tervezetek" csupán munkaanyagok, a múlt héten megjelent törvénytervezet azonban éppen a legkeményebb ellenállásokat kiváltó elképzeléseket tartalmazza.

A történetben váratlan fordulatot hozott Nagy Dávid HÖOK elnök és Navracsics Tibor közigazgatási miniszter tegnapi egyeztetése, amit mindkét oldal jelentős előrelépésként értékelt. Navracsicsot a kispadról küldte be Orbán egy héttel ezelőtt, miután Hoffmann Rózsa és a hallgatók egyeztetései semmilyen megegyezéssel nem kecsegtettek. A miniszterelnök-helyettes saját tárgyalási pozíciójának erősítését Hoffmann Rózsa kritikájával oldotta meg, amikor az eddigi sikertelen tárgyalásokról azt mondta: "fogjuk fel kommunikációs problémának".

Maga felé hajlik a HÖOK keze is

Miközben azonban a sajtó egy része már a törvény felpuhításáról cikkezik, a tárgyalásokról nagyon kevés konkrétum került napvilágra. Az origo információ szerint jelentősen felpuhult a talán legnagyobb ellenkezést kiváltó röghöz kötés tervezete, és a korábban kiszivárgott elképzelésekhez képest húsz helyett csak öt év magyarországi munkaviszonyra kötelezné az államilag finanszírozott diplomásokat.

Sokkal egyértelműbb sikert aratott a HÖOK saját jogköreinek megvédésében. A hivatalosan meg nem erősített tervezetekben a hallgatói önkormányzatok mozgásterének jelentős visszavágása is felmerült, tegnap azonban bejelentették, hogy a tanulmányi és vizsgaszabályzat valamint a szociális ellátások ügyében a helyi hallgatói önkormányzatok vétójogot kapnak.

A HÖOK kritikusai szerint leginkább az utóbbi eredmények jelenthetik a "jelentős előrelépéseket" és nem mulasztják el megemlíteni, hogy a korábban folyamatosan szivárgó elképzelések közül csak a hallgatói önkormányzatok befolyásának csökkentéséről felröppenő hír mozdította meg a szervezetet.

 

Szólj hozzá!

Címkék: felsőoktatás höok navracsics tibor hoffman rózsa

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarmusor.blog.hu/api/trackback/id/tr983333785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása