HTML

Magyar Műsor

magyarmusor@gmail.com

Friss topikok

Merre szakad a baloldali sajtó?

2011.10.25. 12:37 Magyar Műsor

Alaposan felkavarhatja az erőviszonyokat az MSZP hétvégi szakadása. Bár most még a múlt minél előbbi lezárását sürgető és a saját célokra koncentráló nyilatkozatok dominálnak (nem számítva Tóbiás József örömködését a "gyurcsányizmus távozása" felett), idővel mégis elkerülhetetlennek tűnnek a Demokratikus Koalíció és az MSZP közötti konfliktusok.

A magyar baloldalt a rendszerváltás óta gyakorlatilag egyedüliként képviselő párt eddig el tudta kerülni a nagyobb átalakulás kényszerét, de ez az új helyzet olyan hatalmi átrendeződéssel járhat, melyre alighanem senkinek nincs még kész forgatókönyve. Hosszabb távon a szocialista párthoz kötődő sajtótermékek sem engedhetik meg maguknak, hogy két gazdát etessenek.

Népszabadság - talán inkább MSZP

A legnagyobb baloldali napilap, a Népszabadság tárgyilagos tudósításokkal számolt be a hétvégi eseményekről. De nem azért hívnak valakit Friss Róbertnek, hogy forradalmi helyzetben ne legyen naprakész véleménye.

Publicisztikája szintén arra a megállapításra épül, hogy hiába a mostani, békés, együttműködést sejtető hangvétel, legkésőbb a választási kampányban el kell mérgesednie a két párt viszonyának. Friss szerint bár a Demokratikus Koalíció elképzelése egy az Orbán-kormánnyal szemben felálló ellenzéki összefogásról elvileg életképesebbnek tűnik az újjáépülő MSZP-nél, Gyurcsány Ferenc megosztó személye miatt mégsem lehet sikeres. Az írás második fele az MSZP elkerülhetetlen újjászervezésének kérdését járja körül. Friss szerint a bevett politikai reflexek levedlése és új szemléletmód elsajátítása nélkül hiába Gyurcsány távozása, az MSZP nem lesz képes tömegeket megszólítani.

Bár a Népszabadság beszámolóiból hiányzik az egyértelmű állásfoglalás, nem is annyira rejtett jelekből arra lehet következtetni, hogy egy megújuló MSZP mellé tennék le a voksukat. Erre utal Simon Gáborral, az MSZP választmányi elnökével készített interjú is, valamint a "politikai elemzők" megszólaltatása, akik szerint Gyurcsány nem igazán mérte fel, hogy új formációja ténylegesen mekkora támogatást remélhet. Ugyanitt bemosnak viszont Mesterházy Attilának is, aki a cikk (címben is hangsúlyozott) állítása szerint nem marad huzamosabb ideig az MSZP élén. Ennek hangsúlyozása pedig a szocialista párton belül várható további hatalmi harcokat vetíti előre.

Népszava - elvált szülők édes gyermeke

Még a Népszabadsághoz képest is jóval visszafogottabb a máskor amúgy harsányságra könnyebben kapható Népszava. Tárgyilagos és részletes beszámolóik nélkülözik a részrehajlás látszatát is. Az egyetlen személyesebb hangvételű megszólalás éppen a főszerkesztő, Németh Péter publicisztikájában lelhető fel, de itt sem konkrét állásfoglalást találunk, csupán a szakítás elkerülhetetlenségének elismerése mellett annak felvetését, hogy az ország jelenlegi helyzetében nem lehet fontosabb cél, mint egységesnek maradni és összefogni a Fidesszel szemben, ezért az utolsó dolog, amire a baloldalnak ma szüksége lenne itthon, az a frissen szétvált erők nyílt szini konfrontációja lenne.

Stop.hu - MSZP o muerte

Sokkal világosabban látszik a stop.hu álláspontja. Nincs szükség a sorok között olvasni, elég  Az újszülött legitim, forradalmi, de egy kissé idős című összefoglalót átfutni, hogy rögtön világossá váljon, a hírportál lenne az utolsó, amelyik elárulná az MSZP-t. A Demokratikus Koalíció rendezvényének egészével, a résztvevők életkorával, Gyurcsány hitelességével nyíltan ironizáló bejegyzés a Magyar Nemzetből se lógna ki. Bár az egész történet elején járunk, az első nyilvános frontnyitást máris megtaláltuk és izgatottan várjuk a további csörtéket!

ATV - óvatosan Gyurcsány mellett

 
 
 
Bár közel sem ennyire egyértelműen, de mintha az egyetlen baloldali televízióként számon tartott ATV inkább éppen Gyurcsány új formációja felé mozdult volna el. A megszólalások és a híradások számában tapasztalható enyhe túlsúly mellett beszédes Gyurcsány hétfő esti félórás interjúlehetősége is Kálmán Olga műsorában. Nyílt elköteleződésről persze még korai lenne beszélni, de ha mindehhez hozzáolvassuk a Demokratikus Koalíció megalakulásáról szóló összefoglaló anyagot, akkor azért nem ok nélkül érezhetjük azt, hogy az ATV szerkesztőinek kezeit is világos preferenciák vezetik.

Szólj hozzá!

Címkék: stop.hu MSZP Gyurcsány Ferenc Népszabadság Nészava ATV

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarmusor.blog.hu/api/trackback/id/tr103328583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása