HTML

Magyar Műsor

magyarmusor@gmail.com

Friss topikok

Három százaléka már megvan az egymillió új munkahelynek

2011.10.28. 11:12 Magyar Műsor

Nőtt a foglalkoztatottság mértéke Magyarországon, a kedvező statisztikai adatokba azonban belejátszik a közfoglalkoztatás is, melynek pontos mértékét még nem ismerni. A szakértő lassú, szükségszerű korrekciót lát a bővülés mögött.

A Központi Statisztikai Hivatal ma reggel közzétett adatai alapján 2011 második negyedévében közel egy százalék ponttal (11,5-ről 10,7 százalékra) csökkent a munkanélküliség. A mutató egészen kis mértékben jobb a tavaly ilyenkor kimutatott 11,1 százaléknál. 

A jelentés szerint a vizsgált időszakban a 15-64 évesek 63,2 százaléka (4 284 000 fő) volt jelen foglalkoztatottként vagy munkanélküliként a munkaerőpiacon, ami 28 ezerrel több, mint egy éve ilyenkor. Közülük 31 ezer fővel többen dolgoznak, mint tavaly ilyenkor, és 45 ezer fővel többen, mint az első negyedévben, de a jelentés szerint ennek elsősorban szezonális okai vannak. Az eredményt árnyalja, hogy a foglalkoztatottsági mutatók megbecsülésénél a KSH nagyjából 20 ezres hibahatárral dolgozik.

Természetes, a 2009-es globális válsággal együtt járó óriási foglalkoztatottsági csökkenést lassan, de szükségszerűen helyreállítói periódusnak tartja a folyamatot a Magyar Műsornak kommentáló Köllő János. Az  akadémia közgazdásza hangsúlyozta, hogy a bővülés így is kisebb, mint amekkora a környező országokban, például Lengyelországban tapasztalható.

Szólj hozzá!

Címkék: munkanélküliség köllő jános

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarmusor.blog.hu/api/trackback/id/tr553335676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása