HTML

Magyar Műsor

magyarmusor@gmail.com

Friss topikok

Ebből azért lehet tudathasadás

2011.10.24. 19:32 Magyar Műsor

Szanyi Tibort, a hétvégén éppen jelentős átalakuláson áteső szocialista párt véleményvezérét kérdeztük röviden a közéletben tapasztalható növekvő civil aktivitásról. A tavaly Angyalföldön totó-gyilkos egyéni győzelmet arató képviselő nemes célokat lát, profi politikusokat és pártalapítást prognosztizál miközben nem győzi eléggé meglengetni baráti jobbját. 

MM Az 'Egymillióan a sajtószabadságért!' csoport látványos erősödése kapcsán merült fel bennünk a kérdés, vajon mekkora mozgástere lehet egy ilyen mozgalomnak ma Magyarországon?

Minden mozgalomnak elvileg a teljes társadalom a maximális mozgástere, a gyakorlatban pedig annyi, amennyit a mondanivalójával és szervezőkészségével be tud tölteni. Úgy látom, jelenleg óriási igény van arra, hogy a politikát politikusok nélkül, úgymond civilek intézzék, ám az ilyen nekifutás a problémafelvetésen túl nem szokott tovább jutni, akárhány ember is megy az utcára. Előbb, vagy utóbb profi politikusoknak kell átvenni a mozgalom céljainak megvalósítását, amelyeket persze egy valamire való társadalmi erő rendre ki is tud termelni, ebben ne legyen kétség. 

MM Melyek azok a reális célok, melyeket egy ilyen erő ma kitűzhet maga elé?

A célok tekintetében aligha nekem kellene iránytűvel szolgálnom egy civil mozgalom számára, jóllehet a ma ismert céljaikkal maradéktalanul egyetértek. Ennek fókuszában az orbáni rendszer felszámolása és a demokratikus jogállam visszaállítása áll. Ha itt megállnánk a célok felsorolásában, én már akkor is boldog lennék.

MM Hogyan lenne érdemes pozicionálni magát a Millának és a többi hasonló társadalmi szerveződésnek a jelenlegi parlamenti pártokhoz képest?

Parlamenti demokráciában nem lehet kikerülni a parlamentet, ezért minden politikai jellegű mozgalom - előbb, vagy utóbb -  be akar kerülni a parlamentbe. 2010-ben két új formáció jutott be, mindkettő az addigi parlamenti pártoktól elhatárolódva. Mára viszont beilleszkedtek, ám ezzel a kezdeti bájukat el is veszítették. Ennek ez a rendje, nagyon más perspektívát az újabb mozgalmak előtt sem látok. A mozgalmak azonban szövetségre is léphetnek más erőkkel, akár pártokkal, ebben nincs semmi ördögi, sőt e téren az MSZP nyitottságát muszáj hangsúlyoznom.

MM Elképzelhetőnek látja-e, hogy egy ilyen formáció 2014-ben a jelenlegi parlamenti ellenzék alternatíváját jelenthesse? 

Meglepne, ha a civil mozgalmak annak a kormánynak az ellenzékét kívánnák le-, vagy felváltani, amely kormánnyal egyébként mélyen elégedetlenek. Ha viszont odáig kívánnának eljutni, hogy francba az addigi ellenzékkel és a kormánnyal egyszerre, abból azért lehet tudathasadás, mert a népes rendezvények sem tudják felülmúlni a pártokra adott szavazatok erejét. Ha párttá válnak, azaz megindulnak a parlamenti székek felé, akkor pedig rögtön másként fog tekinteni rájuk a nép. Rengeteg forradalmárt láttunk már bársonyszékbe ülni, kevés kivétellel az ilyesminek sírás a vége. Például hozhatom Orbán Viktor esetét...

Szólj hozzá!

Címkék: MSZP Egymillióan a magyar sajtószabadságért Szanyi Tibor

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarmusor.blog.hu/api/trackback/id/tr403327062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása